Cărți Românești

Literatura română este o experiență profundă a istoriei turbulente a României, reprezentând o iubire de creștere și pierdere care transcende timpul și spațiul. Efectele acestei istorii sunt încă prezente în viața cetățenilor de astăzi.
Romanul său Moromeții (familia Moromeții) descrie viața și dificultățile unei familii simple de fermieri din România dinainte de război, înainte de ascensiunea comunismului în România. Povestea unui academician care se întoarce în patria sa românească și nu este recunoscut de familia sa preia teme de exil și nostalgie, referindu-se la Homer. Cea mai importantă carte a sa rămâne Cel mai Iubit dintre pământeni, o descriere crudă a societății comuniste.
În timp ce Arghezi a revoluționat poezia românească în urmă cu 50 de ani, Eminescu a creat un nou pilon al poeziei românești moderne. În România, Eugene Ionesco și Emil Cioran reprezintă spiritul național la cel mai înalt nivel. Ionescos este unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai teatrului, a cărui batjocură absurdă a situațiilor banale din piesele sale a ilustrat cel mai tangibil singurătatea și insignifianța umană a propriei existențe.
Dracula este unul dintre cele mai mari romane gotice scrise vreodată de un irlandez care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții de adult în Londra și nu a vizitat niciodată România. Ar fi previzibil să-l includem pe Dracula într-o listă de cărți despre România datorită conținutului său și inspirației pe care Bram Stoker a luat-o pentru scrierea sa, dar, din moment ce Dracula se leagă de percepția mondială a României de astăzi, servește ca un bun punct de plecare pentru a aprofunda adevărata poveste a acestui om.
Irlandezul, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții de adult în Londra și nu a vizitat niciodată cu adevărat România, s-a inspirat pentru cărțile sale din descrierea Castelului Bran, un castel al unui om care nu a avut niciodată o legătură reală cu acesta, deși a existat în timpul cât a fost domn al țării Românești. Originile românilor au început să fie discutate în Transilvania când s-a născut mișcarea Latină școala Ardeleană, care a realizat studii filologice asupra originii românești a țării și a deschis o școală de limbă română.
Mihail Sebastians Journal (1935-1944) este una dintre cele mai importante din România, o țară a cărei istorie de război este rar predată în lumea vorbitoare de limbă engleză și merită mai multă recunoaștere ca carte. Este o inestimabilă perspectivă asupra vieții bucureștenilor, care nu ar mai exista dacă evenimentele din cel de-al doilea război mondial i-ar fi influențat pe evreii și intelectualii români din cele două lumi cărora le aparținea Sebastian.
În această carte, Chirovici, unul dintre cei mai de succes autori români care au apărut după Revoluția din 1989, examinează nostalgia și rădăcinile ei. Cartea se concentrează asupra cazului de crimă nerezolvat al celebrului profesor Joseph Wieder. Manuscrisul secret și mai multe perspective duc cititorul într-o călătorie misterioasă.
Bobina magnetică este un termen folosit pentru a descrie bobinele spiralate în romanul recent al lui Mircea Cărtărescu, considerat unul dintre cei mai mari autori români contemporani. Romanul de 800 de pagini prezintă manuscrisul unui scriitor eșuat care lucrează ca profesor de Limba română la o școală primară din București. Își urăște slujba, dar visul său este să găsească o cale de a scăpa de închisoarea corpului său și de a găsi refugiu într-o a patra dimensiune.
Datorită anvergurii, complexității și profunzimii narațiunii, a fost considerat cel mai bun roman al lui Mircea Cărtărescu, considerat unul dintre cei mai mari autori români contemporani.
Recent m-am întors dintr-o călătorie în România unde am petrecut ceva timp explorând vastul Oraș București, conducând prin munții Transilvaniei și petrecând câteva zile în Brașov. Ceea ce urmează este o listă de cărți stabilite în România și care cuprinde literatura clasică și contemporană, inclusiv o varietate de genuri. Lista include titluri ale unor autori cunoscuți precum Mircea Eliade, Eugene Ionesco și Norman Manea.
La sfârșitul acestui articol se află o selecție de titluri ale unor scriitori precum Zaharia Stancu, Marin Preda, George Călinescu și Mihail Sadoveanu, care sunt enumerate în speranța că unele dintre ele vor putea fi traduse într-o zi în limba engleză. Cea mai recentă lectură a mea pe lista cărților stabilite în România este România, de Herta Muller, scriitoare germană de origine română și laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 2009.
Daca planuiti o calatorie in Bucuresti, nu uitati sa vizitati doua librarii incredibile – frumoasa Carturesti Carusel si Libraria Humanitas de la Cismigiu – filiale ale celei mai de succes edituri din Romania. Cele mai noi cărți românești în limba engleză vor fi prezentate în cadrul unui eveniment special găzduit de Waterstones, librăria emblematică din inima Londrei. Evenimentul i-a reunit pe autorii Gabriela Adameșteanu (the Encounter, Dalkey Archive Press, 2016) și Alexandru Vakulovski (a Review of Contemporary Fiction).